Vloot

DE VLOOT

DE AQUARIUS


Zeekadetkorps Waalwijk heeft een eigen opleidingsschip genaamd de Aquarius. Dit schip is oorspronkelijk een dienstvaartuig van de Koninklijke Marine. Het schip heeft gediend als waterboot onder het nummer Y 8480. Het schip bevoorrade andere schepen van drink en demi-water. In 1993 is het schip in bruikleen gegeven aan Zeekadetkorps Waalwijk.


Sinds begin 1994 ligt de Aquarius in Waalwijk. Toen het schip in het bezit kwam van het korps was er accommodatie voor vier personen. Het schip is toen naar de werf geweest en de watertanks zijn verbouwd tot verblijven. Sindsdien is het korps hard bezig het schip verder te verbouwen en te schilderen. Op dit moment is het kombuis, het onderofficierenverblijf, het damesverblijf, het kwartiermeesterverblijf, manschappenverblijf, de natte ruimtes en de stoorkast klaar. De accommodatie is daarmee gegroeid naar 28 personen.

 

Een van de activiteiten van het Zeekadetkorps Waalwijk is het in de vaart houden van de o/s Aquarius. Met een lengte van 31,50 meter, breedte van 6,80 meter , diepgang van 1,80 meter en voortstuwingsmotor Bolnes 200 pk kan de Aquarius 28 bemanningsleden onderbrengen en bijna heel Nederland door varen.

WAAR ZEIL JE NOU MEE?


De zogenaamde 'Beenhakker vlet' is een stalen zeilboot welke helemaal geschikt is voor iedereen om mee te leren zeilen.


De beenhakker vletten, de stalen vletten worden gebruikt om onze kadetten in te leren zeilen, roeien en wrikken. De stalen vletten zijn stevig en kunnen tegen een flinke stoot, ideaal om kadetten in te leren zeilen! Ook tijdens kleinere kampen worden er wedstrijden georganiseerd voor vletten, korpsen kunnen op deze manier hun kwaliteiten bewijzen op het water!


Het zeilen met een vlet vraagt veel werk, alles is met de hand, maar daarom leer je alles met gevoel te bedienen.


En nu ook een echte RS QUEST om in te zeilen.

SNELLE HULP!


Om onze vletten te ondersteunen hebben we verschillende bijvaart boten. Deze boten kunnen snel ter plaatse komen om een vlet te helpen. Ook natuurlijk om gewoon mee te varen!


De hulpvaartuigen bestaande uit de grijze werkvlet en het blauwe bootje (Blauwe Draeck) zijn de hulpvaartuigen van de Aquarius en vletten. Deze bootjes dienen vaak als MOB (Man Over Boord) boot om snel te handelen en veiligheid te garanderen. Of om vletten te slepen bij weinig tot geen wind.

Vaak is het ook gewoon leuk om even rond te varen en te leren manoevreren met een klein bootje met buitenboord motor.

DE THUISHAVEN


De thuishaven van de Aquarius is helemaal vooraan in de buitenhaven van Waalwijk, ideaal om weg te varen of aan te meren. Beter nog, ideaal om snel te kunnen gaan zeilen.


Al geruime tijd is deze ligplaats voorzien van een handig werkponton om de vletten op te onderhouden, een veilige loopbrug om aan boord te komen en een handige aanmeerplaats voor alle vletten en bootjes die we hebben.


De haven van Waalwijk is het 'thuis' van niet alleen de Aquarius maar ook onze kadetten en kaderleden. Wil jij eens komen kijken bij 'ons thuis'? Kom langs en maak het ook jou 'thuis'!

Zeekadetkorps Waalwijk, Zomerdijk (Buitenhaven)

te Waalwijk

Copyright @ All Rights Reserved